Фотосоларните стъкла

Posted by admin 12/12/2017 0 коментари Полезна информация,

 

Фотосоларните стъкла за очила потъмняват от светлината, като изпълняват и слънцезащитни функции и възстановяват прозрачността си при липса на светлина. Те реагират не само на слънчевата светлина, но и на UV лъчите. Фотохромните стъкла (познати още и като хелиоматик, фотосоларни) се различават значително един от друг. Те реагират не само на слънчевата светлина, но и на UV лъчите.

 

Фотохромните стъкла (познати още и като хелиоматик, фотосоларни) се различават един от друг по скорост на реакция - потъмняване и изсветляване, степен на потъмняване, остатъчен цвят след изсветляване и т.н.

 

Характерно за класическите фотосолари е неособено бързата реакция както при потъмняване, така и при изсветляване. Освен това имат забележим остатъчен цвят около 15% след изсветляване и изглеждат леко затъмнени, дори и на закрито. Остатъчният цвят, както и бавните реакции винаги са били техен недостатък.

 

За разлика от тях, фотосоларните стъкла произведени по технология Transitions потъмняват и изсветляват значително по-бързо. Освен това, остатъчният им цвят е приблизително 5% и почти не се различават от нормални, непотъмняващи от слънцето стъкла. Фотосоларите Transitions, обаче тъй като реагират и на UV лъчите, не се оцветяват зад автомобилно стъкло с фабрично поставен UV филтър.

 

 

С развитието на технологиите през последните години, се появиха и висококачествени модели фотосоларни стъкла, които не попадат в категорията на стандартните фотосолари и притежават идентични свойства и качества като бързореагиращите Transitions модели.

Например Carl Zeiss Vision Photo Fusion

 

 

 

 

а също и HOYA Suntech Intense.